Cum va crea NASA cel mai rece mediu din Univers
Pentru a crea un loc de 10 miliarde de ori mai rece decât vidul spațiului, NASA trimite către Stația Spațială Internațională un echipament numit „Cold Atom Laboratory” (CAL).
Cu ajutorul aparatului, oamenii de știință vor putea observa proprietățile cuantice ale atomilor ultra-reci. Pentru a atinge acea temperatură nemaiîntâlnit de rece, o combinație de laseri și magneți va răcori și încetini un nor de atomi aproape de temperatura zero absolut (măsurată în grade Kelvin, echivalentă cu -273,15 grade Celsius).
În mod normal, temperatura zero absolut este cea mai mică din Univers. Este – teoretic vorbind – imposibil de atins, pentru că la acel nivel atomii nu s-ar mai mișca.
CAL folosește câmpuri magnetice pentru a captura atomii gazoși și pentru a-i face să atingă temperatura zero absolut. În acel punct, se formează condensatul Bose-Einstein. Acesta este o stare de agregare a materiei, care apare la temperaturi apropiate de zero absolut, în care particulele cuantice au energie minimă, își pierd individualitatea și se comportă ca un sigur obiect cuantic.
Condensatul Bose-Einstein este considerat un superfluid – adică un fluid cu vâscozitate zero. Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă, managerul de proiect Cal, Anita Sengupta, a spus, potrivit Science Alert: „Dacă ai avea o apă superfluidă și ai roti-o într-un pahar, s-ar roti veșnic. Nu există vâscozitate care să o încetinească sau care să îi disipeze energia kinetică. Dacă putem înțelege mai bine fizica suprfluidelor, e posibil să le folosim pe acestea pentru un transfer mai eficient de energie„.
Până acum, această stare de agregare a fost atinsă, în laboratoare. Totuși, forța gravitației a făcut ca particulele materiei să se scufunde la fundul recipientului. În orbita joasă a Pământului, condensatul Bose-Einstein și-ar putea păstra forma mai multă vreme – până la zece secunde. Deși nu pare mult, acest interval le-ar permite oamenilor de știință să înțeleagă mai bine proprietățile materiei.
Mai exact, cercetătorii ar putea avansa mult în domeniul superconductibilității, care implică computere cuantice și ceasuri atomice. Dincolo de asta, ar putea contribui la înțelegerea energiei întunecate – forța neccunoscută care accelerează expansiunea Universului.
Aparatul CAL trebuia să fie lansat în 2017, dar o serie de obstacole i-a făcut pe cei de la NASA să amâne lansarea până în 2018. Nu se știe exact când va fi trimis aparatul către Stația Spațială Internațională, dar se estimează că va mai dura câteva luni.